Grejp

Grejp je dostupan cijele godine, ali na vrhuncu je od zime do ranog proljeća, kada su mu koncentracija hranjivih tvari i okus na najvišoj razini. Vjeruje se da je grejp rezultat prirodnog križanja naranče i pomela. Grejp od 250 grama ima 74 kcal, što ga čini idealnom namirnicom za zdrav i niskokaloričan međuobrok. S obzirom na boju mesa, razlikujemo bijeli, rozi i crveni. Rozi i crveni grejp uz C i A vitamin sadrže i beta-karoten.

Govoreći o grejpu kao o jednom odličnom voću,važno je naglasiti  da je prije konzumacije najvažnije savjetovati se s liječnikomjer grejp ulazi u interakciju s lijekovima poput imunosupresiva,ciklosporina,statina te lijekovima poput felodipina, nifedipina i verapamila. Naringenin, sastojak u grejpu,ometa razgradnju tih lijekova. Osim toga, grejp pojačava djelovanje antihistaminika terfenadina te hormonaestradiola. Svakako se ne preporučuje konzumacija lijekova sa sokom od grejpa, niti konzumacija  grejpa ukoliko se koriste navedeni lijekovi.

Grejp je idealna namirnica za probavu i održavanje zdrave stolice zbog velike količine prehrambenih vlakana, odnosno pektina. Pektin je topljivo vlakno koje u probavnom sustavu tvori supstancu nalik gelu.

Grejp je i dobar izvor minerala kalija, folne kiseline i B5 vitamina.

Preporuka je popiti 2 dl soka grejpa dnevno,primarnozbog poboljšanja razine stanične energije iojačanja imunološkog sustava.

U zimskom periodu, kada nam nije dostupan veliki izbor sirovog voća, priroda se pobrinula osigurati nam moćnu i sočnu voćku kao što je grejp, na nama je samo da ju konzumiramo, naročito nakon perioda blagdanske teške hrane.

Dajem Vam jedan prijedlog za konzumaciju grejpa, osim uobičajenog soka.

Salata od grejpa i zelene salate:

  • 1 grejp
  • šaka rikole
  • 2 šake matovilca (ili neke druge zelene salate)
  • 10 g badema
  • preljev: limunov sok + žlica bagremovog meda + 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po želji

Dobar tek!!!

Youtube icon Facebook icon Instagram icon
reference icon

Pozdrav Alma, evo da vam se ponovno javim, super se osijećam i jako sam puno kila skinula. Sad si sama nekako slažem obroke, ali mi je vaš meni osnovna baza. Ispočetka mi je bilo teško sa 5 obroka , a sad nemogu zamisliti da ne jedem 5 obroka dnevno. Zbilja vidim na sebi veliku promijenu. Puno hvala i čujemo se.